elen
  •  
    slide1-s


  • slide2-s

  • slide3-s2
  •  
    cover1B


  • cover2B

Καλλιτέχνης που εκπροσωπεί τις αυθεντικές μουσικές αξίες. Μουσικός και έντεχνος τραγουδιστής, του οποίου η φωνή εναποθέτει στο μουσικό πεντάγραμμο το ταλέντο, και ο χαρακτήρας του εναποθέτει στο πεντάγραμμο της ζωής την ευγένεια και την απλότητα. Στοιχεία που εξανθρωπίζουν τον άνθρωπο.

Τον περιμένω στο προσωπικό μου γραφείο. Δεν ετοίμασα ερωτηματολόγιο. Ήρθε...

Είναι αποφασισμένος να δώσει στο Σμαράγδι τη δική του Πραγματικότητα.

Μια ζεστή σοκολάτα και η συζήτηση ξεκινάει...

Είσαι στον μουσικό χώρο "μύθος". Δύσκολα δίνεις συνεντεύξεις. και δύσκολα βγάζεις μπροστά το όνομα σου. Καταλαβαίνεις το θέλω να πω. Το Σμαράγδι όμως θέλει να σε γνωρίσουμε καλύτερα. Μίλησε μου για τα πρώτα σου βήματα.
Ξεκίνησα κιθάρα στα επτά μου με το Γιάννη Ιωαννίδη, μέχρι 12 χρονών. Ήταν ο πρώτος μου δάσκαλος. Διδάχτηκα κλασική κιθάρα. Για εμένα ήταν εύκολο, δεν με δυσκόλεψε γιατί το ήθελα. Στα 12 μου ασχολήθηκα και με σχολικά συγκροτήματα. Στο Γυμνάσιο, με καθηγητή μουσικής το Νικόλαο Τσαφταρίδη, κάνουμε το πρώτο συγκρότημα και συμμετέχουμε  στα εγκαίνια του πάρκου Πρέσσοφ στο Κερατσίνη.

Από εκεί και μετά;
Στα 16 μου φτιάχνω ένα ροκ συγκρότημα. Το ονομάζω "Διαχρονικοί" και κρατάει περίπου δυο χρόνια. Παράλληλα συνεχίζω τις σπουδές μου στην κιθάρα, στον Πειραϊκό Σύνδεσμο, με δάσκαλο μου τον Περικλή Σοφιό.

Διακρίνω μία μουσική ανησυχία;
Ναι. Τότε άρχισα να γράφω και τα πρώτα μου τραγούδια, στίχο και μουσική.

Υποψιαζόμουν πως κάτι σημαντικό θα ακούσω, και πράγματι, η συνέντευξη άρχισε να μπαίνει σε βαθιά νερά.

 marazakis2

Τα ερεθίσματα;
Η ποιοτική κινηματογραφική μουσική και... Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Ξαρχάκος, Πλέσσας, Σπανός, Ανδριόπουλος, Μαρκόπουλος, αποτέλεσαν για εμένα πρότυπα. Επίσης, Δήμος Μούτσης, Θάνος Μικρούτσικος, Παπαδημητρίου, Βαρδής, Λάγιος, Χρήστος Λεοντής, Μαμαγκάκης, Σαββόπουλος, Βαμβακάρης, Τσιτσάνης και πολλούς άλλους, τους θεωρώ μεγάλους διδάσκαλους του μουσικού πενταγράμμου. Καθένας από αυτούς αποτελεί και μία Σχολή.

Τι είναι για εσένα το ταλέντο;
Το ταλέντο είναι η συσσωρευμένη γνώση που έχει ένα άτομο, ενώ δεν την έχει διδαχτεί. Το ταλέντο μπορεί μεν να είναι έμφυτο, αλλά διδάσκεται κι όλας, διότι όλα είναι θέμα τεχνικής και γνώσης. Η γνώση είναι δύναμη.

Κάποιος που έχει ένα ταλέντο, μπορεί και να μην το ξέρει;

Βέβαια. Και σε αυτό συμβάλλει πολύ η οικογένεια. Εγώ για παράδειγμα, είχα την τύχη, οι γονείς μου να μου δείξουν μαζί με τη μουσική και τον δρόμο του αθλητισμού. Η επιλογή βέβαια ήταν δική μου. Υπάρχουν όμως δρόμοι που μπορούν και συνδυάζονται.

Συνδυάζεις τη μουσική με κάτι άλλο;

Στα χόμπι, ναι. Στα επαγγελματικά όμως ο συνδυασμός είναι πιο δύσκολος. Η μουσική σου αποσπάει πολύ χρόνο. Βασικά, είναι ψυχαγωγία, κι ένα χόμπι που με βοηθάει να περνάω καλά το χρόνο μου. Εφόσον όμως τραγουδάω και σε μαγαζιά, σαφώς και λαμβάνει τη μορφή του επαγγελματισμού, οπότε ξανά καταλήγω ότι είναι δύσκολος ο συνδυασμός με κάτι άλλο.

Η ποιότητα των καλλιτεχνών σήμερα;
Όχι τόσο σε συνθέτες, αλλά σε τραγουδιστές, συναντάμε συχνά το φαινόμενο να μην υπάρχει ταλέντο. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς είναι γνωστοί λόγω της εξέλιξης της μουσικής τεχνολογίας. Επειδή όμως το κέντρο βάρους της φωνής είναι το συναίσθημα, πετυχαίνουν και αυτοί.

Πως χαρακτηρίζεις το στίχο στα σημερινά τραγούδια;
Σίγουρα δεν είναι σαν τα παλιά τραγούδια που ήταν μελοποιημένη και βαθυστόχαστη ποίηση, όπως Ρίτσος, Ελύτης, Βάρναλης, Σικελιανός, Εμπειρίκος, Γκάτσος, Εγγονόπουλος, Ελευθερίου, Λιβαδίτης, Λευτέρης Παπαδόπουλος. Ο στίχος είναι ο καθρέπτης της κοινωνίας, τα πρότυπα που έχει κάποιος και οι δυνατότητες του. Εκεί που υπάρχει όντως μεγάλο πρόβλημα, είναι στη μουσική. Γιατί τα μοτίβα επαναλαμβάνονται και τα τραγούδια μοιάζουν ίδια.

Ποιος θα ήταν ο πιο δυνατός λόγος που θα σε έκανε να σταματήσεις το τραγούδι;     
Κανένας.

Προλαβαίνουμε το φως της ημέρας για να συνεχίσουμε φωτογραφίζοντας στιγμές απλές και μοναδικές   
στα ιερά μέρη της Ακρόπολης.

marazakis3

Έρωτας και φιλία...

Ο έρωτας είναι βουβός κινηματογράφος. Δε χρειάζονται πολλά λόγια. Ενώ η φιλία χτίζεται.

Σύμφωνα με τις ηθικές αρχές της Δημιουργικής Σταδιοδρομίας, είναι σημαντικό να έχουμε το μήνυμα σου για τους νέους μουσικούς και τραγουδιστές.
Ο νέος πρέπει να έχει πρότυπα ώστε να αποκτήσει γερές βάσεις. Στην πορεία, αυτά τα πρότυπα θα φτιάξουν το δικό του προσωπικό ύφος, σε συνδυασμό πάντα με σοβαρή δουλειά.

Είσαι από τους λίγους δυνατούς καλλιτέχνες που δεν μας έδωσαν ακόμη δισκογραφική δουλειά.

Κι ούτε θα δώσω. (Γελάει εδώ... είναι αυθόρμητος).

Δικό σου αγαπημένο τραγούδι;
Το "χαρά μου". Το έγραψα πριν 17 χρόνια.

Κάθε πότε γράφεις; 
Κάθε μέρα μπορώ να γράφω μουσική. Στίχο πιο σπάνια.

Τι σε εμπνέει;
Όταν γράφω μουσική με εμπνέει ο στίχος. Κι όταν γράφω στίχο, με εμπνέει η εικόνα.

Δηλαδή; 
Επηρεάζομαι πολύ από  την εικόνα. Γι' αυτό κι όπως είπα στην αρχή, μου αρέσει η κινηματογραφική μουσική.

marazakis5

 

Κάπου εδώ το όνειρο τελειώνει και μας προσκαλεί σε μία Νέα Πραγματικότητα... το κέντρο που τραγουδάει απόψε.

Για Το Σμαράγδι
Έφη Πασχάλη

© 2016 ToSmaradgi. All rights reserved. Η κοινοποίηση των θεμάτων μας επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται η "πηγή" tosmaragdi.com και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα τροποποιείται το περιεχόμενο που παρουσιάζεται σε αυτό το δικτυακό τόπο.

κατασκευή ιστοσελίδων dynamicsite.gr