elen
  •  
    slide1-s


  • slide2-s

  • slide3-s2
  •  
    cover1B


  • cover2B

Το θανάσιμο κέρδος στερεί τα Αγαθά

Έφη Πασχάλη 

Οι θανάσιμοι, μόνοι τους επέλεξαν το όνομα τους. Το έχτισαν οι ίδιοι φόνο με φόνο και ψέμα με ψέμα, κι όπως θα λέγαμε πετραδάκι πετραδάκι, τώρα λέμε πέτρα με πέτρα, γιατί ο φόνος και το ψέμα δεν είναι πετραδάκια. Όποιος δεν αφήνει την ελευθερία να ξεμυτίσει από τα σκοτάδια του θανάτου που σπέρνει η απειλή της κυριαρχίας του, επιεικώς και μόνο, είναι θανάσιμος. Περισσότερη επιείκεια, θα θόλωνε τα νερά στα μηνύματα που επείγει να ληφθούν μέσα από το Σμαράγδι. Η επιείκεια άλλωστε είναι σε έλλειψη και δε γνωρίζω πότε θα ξαναβγεί σε ποσότητα στο εμπόριο της αλήθειας.

Οι Αετοί που χτίζουν τη λογική τους με την καρδιά, έχουν μάτια που γυαλίζουν απέναντι στη δικαιοσύνη, κι αναμφίβολα, αυτή η λάμψη μια μέρα θα εμποδίσει τις αυτοκρατορίες των θανάσιμων λέγοντας έμπρακτα: στην αγάπη να ξεπερνάμε τα όρια, γιατί απλά, δεν υπάρχουν. Όσο η θανάσιμη δράση συνεχίζεται, τόσο η ύλη της αυξάνεται. Η ύλη όμως που προέρχεται από δράση θανάσιμη, δε ανήκει στα υλικά αγαθά αλλά μόνο στα υλικά.

Η ύλη διακρίνεται σε ποιοτική και μη ποιοτική, ωστόσο, και οι δύο κατηγορίες είναι ύλη. Μία ύλη που δεν έχει λάβει ακόμη μορφή για να γίνει υλικό, αποτελεί απλά ένα στοιχείο κι όχι ένα υλικό στοιχείο. Κι αφού το υλικό συνοδεύεται από κάτι, δηλαδή από ύλη, στους θανάσιμους αποτελεί μόνο στοιχείο αφού δε έχει πάρει σχήμα και μορφή. Συνεπώς και πιο συγκεκριμένα, οι όποιες απολαβές, όταν αποκτώνται θανάσιμα είναι μόνο ακαθόριστα στοιχεία σε αντίθεση με τα υλικά "αγαθά" που είναι καθορισμένα στοιχεία κι έχουν σκοπό να ωφελήσουν. Ας ξεχωρίσουμε αυτές τις έννοιες. Το "αγνό" είναι ευλογημένο και αγαθό. Αλλά σε χέρια άπληστα, η αξία των υλικών μηδενίζεται εφόσον αντικαθίσταται από την αξία της φθοράς. Η φθορά δεν φτιάχνει υλικά αγαθά αλλά μόνο "υλικά". Η αξία της φθοράς είναι η ανυπαρξία της αξίας, κι αυτό τα λέει όλα.

 

© 2016 ToSmaradgi. All rights reserved. Η κοινοποίηση των θεμάτων μας επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται η "πηγή" tosmaragdi.com και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα τροποποιείται το περιεχόμενο που παρουσιάζεται σε αυτό το δικτυακό τόπο.

κατασκευή ιστοσελίδων dynamicsite.gr