elen
  •  
    slide1-s


  • slide2-s

  • slide3-s2
  •  
    cover1B


  • cover2B

Σε Έλληνα Ηγέτη δεν αρμόζει  να βεβηλώνει τη Δημοκρατία

Έφη Πασχάλη 

Όταν οι πολιτικές εκλογές δεν έχουν τη δυνατότητα καθαρής επιλογής αλλά εξαναγκαστικής, σαφώς κι αυτή η επιλογή δεν αναγνωρίζεται εις τις ανώτερες ανθρώπινες αξίες του πολίτη και τα δικαιώματα του. Στην Ελλάδα για παράδειγμα, επικράτησε τα τελευταία χρόνια και κυρίως από την οικονομική κρίση και μετά, ένα ζόρι θα έλεγα, αφού με το ζόρι ο λαός επέλεγε το λιγότερο αρνητικό πολιτικό άτομο, μέσα εις τα πολλά αρνητικά πολιτικά άτομα. Κι αν κάποιοι λίγοι επέλεγαν το καλύτερο θετικό άτομο μέσα στα μηδαμινά θετικά άτομα, η παρουσία αυτών ποτέ δεν θα έκανε μία αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Τα μέτρα που υποστηρίζουν τη λειτουργική άνοδο της ζωής ενός λαού, δε συμφέρουν στη ζωή των λίγων πολιτικών, αλλά σε Έλληνα Ηγέτη δεν αρμόζει να βεβηλώνει την Αξιοπρέπεια της Δημοκρατίας. Όταν το στοιχείο της λογικής δεν αγγίζει καν το συναίσθημα, και αντίστροφα, δεν μπορεί παρά να έχουμε αποτυχία, την οποία η Δημιουργική Σταδιοδρομία την ονομάζει δεδομένη. Εδώ στηρίζεται κι η πολιτική ασυναρτησία η οποία αυτοσυστήνεται ως εξής: Βαδίζω στο κενό. Η επιτυχία είναι δεδομένη όταν το πρόγραμμα έχει στόχο και η εργασία θεμέλιο τον ίδιο της τον Ηγέτη, το ενδιαφέρον του, τις αλήθειες του και τις ευθύνες του. Η προεκλογική αρνητική φόρτιση των ψεύτικων υποσχέσεων από τους δήθεν εμπειρογνώμονες, επιβάλλει τώρα να σκύψουν το κεφάλι και για πρώτη φορά να ζητήσουν ένα μεγάλο συγνώμη από τον ελληνικό λαό, όλοι.

Το μεγαλείο της ταπείνωσης θα καθαρίσει τον τόπο, θα απολυμάνει τους ίδιους από τα αποτυπώματα της δόξας που λάτρεψαν, κι ίσως σημαδέψει αυτό ολόκληρη την Ευρώπη. Στους πειρασμούς που κυκλώνουν τη χώρα μας, πρέπει να κλείσουμε τα μάτια για να μη βλέπουμε και τα αυτιά μας για να μην ακούμε. Ένας καλός ηγέτης είναι ανοιχτός σε προτάσεις, ειδικότερα τώρα, ώστε όλα με τη σειρά τους να αρχίσουν να λύνονται. Συγκυβερνήσεις που αυτοβραβεύονται ότι διαθέτουν τάχα τους καλύτερους πολιτικούς ή διπλωμάτες, είναι άσχετες με το θέμα μας, και άγνωστες μεταξύ τους. Δεν γνωρίζονται. Προσέξτε το καλά αυτό. Δώστε το σημασία. Δεν γνωρίζονται. Μη τα μπερδεύουμε. Πολιτική και διπλωματία είναι λέξεις ιερές και εμπεριέχουν αίσθημα ευθύνης. Όταν παραμεταφράζονται, επιπλέουν στα νερά της υποταγής.

Αυτοκτονίες, διαλυμένες οικογένειες, απογοητευμένοι φοιτητές και τραυματισμένοι ψυχολογικά οι πτυχιούχοι, αυτή είναι η εικόνα μας. Πληγωμένα παιδιά για ένα χθες που θάφτηκε χωρίς να το ζήσουν, και για ένα τώρα που το ψάχνουν στην πυκνή ομίχλη των εγκληματικών υπογραφών που σκεπάζουν τα όνειρα τους. Το αύριο κοντεύει να γίνει λέξη άγνωστη που σκορπά φόβο. Γυρίσαμε στην εποχή που ο αείμνηστος Καζαντζίδης τραγουδούσε για την ξενιτιά και τη μάνα που κλαίει. Τώρα η μάνα δεν έχει δάκρυα. Στερεύουν ή τα πνίγει μέσα της φτάνει να βλέπει το παιδί της ζωντανό, απλά να υπάρχει. Σκληρά λόγια μα αυτή είναι η αλήθεια. Προσωπικά, θα ήθελα κάπως αλλιώς αυτή την αλήθεια, πιο ψεύτικη ίσως.

Η δημοσιογραφική γλώσσα σωπαίνει όταν αναλαμβάνει η γλώσσα της καρδιάς. Είναι αυτή που στην καταγραφή της δεν δέχεται διορθώσεις και δεν γνωρίζει δικαιολογίες. Το μεγάλο πτυχίο της Ελλάδας ήταν και είναι η αγάπη των αγνών, ταπεινών και φρονίμων. Αλλά και αυτών που υπακούν στους νόμους κι ας μπερδεύονται στις κάλπες. Όλοι μαθαίνουμε στην πορεία. Ασύστολες πολιτικές διαδικασίες κενού περιεχομένου με επαναλαμβανόμενα λάθη, κάνουν την ανάπτυξη να φαντάζει άπιαστο όνειρο. Σαν ένα μπαλόνι που ανεβαίνει και χάνεται στους ουρανούς. Όποιος Αετός το βρει, χρειάζεται δύναμη να μας το ξαναφέρει. Κι ειν’ επικίνδυνο μες σε τόσους θανάσιμους. Θα το κάνει άραγε; Ας γίνουμε Αετοί για να μην κινδυνέψουν να αφανιστούν αυτοί οι λίγοι που τώρα υπάρχουν στα πνευματικά ύψη. Όταν οι ψυχικές δυνάμεις των Αετών ενώσουν με τις δυνάμεις της γνώσης, το όνειρο θα είναι μία γροθιά κι όχι σκόρπιο.

 

© 2016 ToSmaradgi. All rights reserved. Η κοινοποίηση των θεμάτων μας επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται η "πηγή" tosmaragdi.com και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα τροποποιείται το περιεχόμενο που παρουσιάζεται σε αυτό το δικτυακό τόπο.

κατασκευή ιστοσελίδων dynamicsite.gr