elen
  •  
    slide1-s


  • slide2-s

  • slide3-s2
  •  
    cover1B


  • cover2B

ΦΩΤΟ 1

Στις δημιουργίες ανήκει ο,τιδήποτε φτιάχνει ο άνθρωπος με γούστο και μεράκι, είτε αυτό ανάγεται εις το «τάλαντο» είτε σε μία απλή προσπάθεια μόνο, είτε και σε μία ξαφνική ώθηση μιας βαθιάς εσώτερης ανάγκης. Το γούστο και το μεράκι όμως δε βγαίνει μόνο από το τάλαντο, αλλά κι από μία βαθιά κάποιες φορές εσωτερική ξαναλέω ανάγκη, που σε ωθεί να δημιουργήσεις.

Ο άνθρωπος μπορεί να δημιουργεί… φτιάχνοντας χειροτεχνίες, ζωγραφίζοντας, γράφοντας, συνθέτοντας ή τραγουδώντας. Κεντώντας, ράβοντας ή μαγειρεύοντας. Όπως, σύμφωνα με την Δημιουργική Σταδιοδρομία, μπορεί να δημιουργεί την ημέρα του, τη ζωή του, τους στόχους του και τις σχέσεις του. Αυτό το δεύτερο φυσικά το αναλύουμε περισσότερο στην ενότητα Δημιουργική Σταδιοδρομία, αν και όλη η ιστοσελίδα μας, είναι Δημιουργική Σταδιοδρομία. Όλα μέσα στη Δημιουργία είναι δημιουργίες, με τη διαφορά ότι το δημιούργημα που είναι ο άνθρωπος, «δημιουργεί» για τις ανάγκες τις καθημερινότητας του και βεβαίως για να προσφέρει.

Η προσφορά χωρίζεται σε δύο μέρη: Ο άνθρωπος που κάτι δημιουργεί, προσφέρει πρώτα στον εαυτό του, και μετά προσφέρει ίσως και σε κάποιον άλλο ή σε ένα σύνολο ανθρώπων. Θα χρησιμοποιήσω εδώ μία μοναστηριακή ορολογία, το «εργόχειρο», μέσω του οποίου ο νους ξεχνιέται από διάφορα και αφοσιώνεται στην προσευχή. Έτσι κάνει μηχανικά το εργόχειρο αλλά με αγάπη. Και σε αυτή την περίπτωση, η προσφορά είναι πλουσιοπάροχη, εφόσον απευθύνεται στην ψυχή, και σε ψυχές άλλες.

Η δημιουργία έρχεται μέσω της φώτισης: Δεν δύναται ο άνθρωπος να κάνει τίποτα δίχως την επίβλεψη και τη θεϊκή προστασία. Πόσο μάλιστα, να παράγει έργο. Η επιστήμη είναι από τις μεγαλύτερες πλέον δημιουργίες. Η επιστήμη της ιατρικής για παράδειγμα, δημιουργείται και εξελίσσεται για την προσφορά. Όπως και η δημιουργία ενός αρμονικού κράτους, είναι θέμα μιας πολύ δυνατής και θεμελιωμένης πολιτικής που δεν έρχεται δίχως τη φώτιση. Γι’ αυτό και βλέπουμε πολιτικούς απομακρυσμένους από το Θεό, να σκέφτονται και να πράττουν ό,τι τους κατέβει στο κεφάλι. Κι αν αυτοί οι ίδιοι κάνουν μερικές φορές κάτι που φανεί καλό, δεν ονομάζεται αυτό «φώτιση».

Πίσω από το όλο σκηνικό,
ένα μαύρο κενό οδηγεί με πονηρά και διπλωματικά βήματα
τον ανήμπορο άνθρωπο που πιστεύει τάχα στον εαυτό του,
και… στη δύναμη αυτού του κενού.

Αυτά όμως τα λέμε και τα συζητάμε περισσότερο στην ενότητα Νέα Πολιτική. Βλέπετε ότι όλα είναι ενωμένα εδώ στο Σμαράγδι. Πριν λίγα χρόνια, κάποιες σκέψεις με βάραιναν, κι έπεφταν θυμάμαι στην άμμο μιας ερημικής παραλίας που χάζευα. Ανακυκλώνοντας τις αδυναμίες που τσάκιζαν το παρόν μου, γυρόφερνα στη σκιά μου ψάχνοντας και μαζεύοντας τα πρώτα κοχύλια. Δε γνωρίζω μετά πώς ήρθαν οι πρώτες συνθέσεις.

ΦΩΤΟ 2 Έμοιαζε να ήξερα τι έκανα. Έμοιαζε να ήξερα τον τρόπο με τον οποίο διάλεγα και συνδύαζα τα κοχύλια και τα κολλούσα με την καυτή κόλα. Κείνη την ώρα ένιωθα ωραία και οι σκέψεις ησύχαζαν στο κεφάλι μου. Γι’ αυτό και μόνο, συνέχισα.

ΦΩΤΟ 3 Άξιζε να συνεχίσω, για αυτό και μόνο. Αισθανόμουν καλά. Και ταυτόχρονα, ξεκαθάριζαν μέσα μου πολλά. Το αν ήταν όμορφο αυτό που έκανα ή όχι, είναι άλλο το θέμα. Δεν έχει σχέση με το κίνητρο. Ωστόσο, στο αποτέλεσμα, και πιο συγκεκριμένα στην αισθητική του τουλάχιστον εικόνα, χαράσσεται η αρμονία ή όχι, της κατάστασης στην οποία φτάνει κάποιος. Προσέξτε, είναι σημαντικό αυτό. Από τη ζωγραφική για παράδειγμα, οι ψυχολόγοι καταλαβαίνουν πολλά για αυτόν που ζωγραφίζει. Όπως και οι ειδικοί που εξετάζουν το γραφικό χαρακτήρα. Ή ένας ποιητής. Εάν τα 90 στα 100 του ποιήματα είναι μελαγχολικά, τα υπόλοιπα 10 που μπορεί να είναι μες στην καλή χαρά, δε σημαίνει πως είναι κι ο ίδιος μες στην καλή χαρά, αλλά έτυχε κάποια στιγμή να είναι, ή… να φαντάζεται πως είναι.

ΦΩΤΟ 4

Σας παρουσίασα δύο αχιβάδες με κοχύλια, πέτρες και μαργαριτάρια, λουσμένα με γυαλί. Μία τέχνη που… αντάλλαξα με τις σκέψεις μου που έπεφταν στην άμμο. Εγώ έδινα τις σκέψεις μου κι εκείνη μου έδινε τα κοχύλια της θάλασσας. Κάπως έτσι…

Παρακαλώ, εφόσον θέλετε να παρουσιάσετε τις δικές σας δημιουργίες που επήλθαν μέσα από ανάλογες καταστάσεις που βιώσατε, στη φόρμα επικοινωνίας του www.tosmaragdi.com, θα βρείτε τηλέφωνο και e mail που αμέσως λαμβάνουμε και σας απαντάμε.

Για Το Σμαράγδι
Έφη Πασχάλη

© 2016 ToSmaradgi. All rights reserved. Η κοινοποίηση των θεμάτων μας επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται η "πηγή" tosmaragdi.com και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα τροποποιείται το περιεχόμενο που παρουσιάζεται σε αυτό το δικτυακό τόπο.

κατασκευή ιστοσελίδων dynamicsite.gr